ارگاسم، استرس و ورزش، میتواند ترشح هورمون ضددرد و آرامشبخش اندورفین را افزایش بدهد. اندورفینها ترکیبات طبیعی بیحس کنندهای هستند که درد را کاهش میدهند. مغز انسان این مواد شیمیایی را هنگام ورزش، ارگاسم و موقع درد و استرس آزاد میکند.
من سید سعید بهکام هستم، دکتر روانشناس ایرانی در ونکوور کانادا. با من در این مقاله همراه باشید…
پژوهشها نشان میدهند تحرک، یکی از بهترین داروها برای خستگی و فرسودگی ذهنی است. وقتی تمرین و تحرک میکنید اتفاقات زیادی در مغز و سیستم عصبیتان روی میدهد. مطالعات نشان داده ورزش، سطح پیام رسانهای عصبی را که تاثیر مثبت بر خلق و خو میگذارند تغییر میدهد. ورزش میتواند ترشح هورمون ضددرد و آرامشبخشِ اندورفین را افزایش بدهد. برخی از افراد میگویند ترشح اندورفینها به آنها احساس سرخوشی یا نشئگی میدهد. درست به همین دلیل است که دوندهها به دویدن اعتیاد پیدا میکنند و ظاهرا اندورفین، عامل این احساس خوب و خوشایند است.
اندورفین چیست؟
اندورفینها ترکیبات طبیعی بیحس کنندهای هستند، یعنی درد را کاهش میدهند. اندورفینها از لحاظ ساختاری مشابه مورفین و کدئین هستند. مغز شما این مواد شیمیایی را حین ورزش، ارگاسم و وقتی دچار درد و استرس میشوید آزاد میکند. در واقع داروهای مسکن، اثرات اندورفین را تقلید میکند و به همان گیرندهها در مغز میچسبند. بعضی از کارشناسان عقیده دارند میل به ترشح اندورفین میتواند توجیه کنندهی علت اشتیاق و تمایل افراد به ورزش کردن باشد. طبق مطالعهای جدید، ترشح اندورفین و سرخوش شدن، خیلی زود اتفاق میافتد، تنها در عرض 10 دقیقه بعد از شروع ورزش!
زنان زودتر از مردان اندروفین ترشح میکنند
بر اساس این پژوهش، زنان زودتر از مردان اندورفین ترشح کردند و این اتفاق به طور متوسط 9 دقیقه و 20 ثانیه پس از شروع ورزش به وقوع پیوست (در مردان، 10 دقیقه و 20 ثانیه بعد از شروع ورزش، اندورفین آزاد شد).
پیشنهاد میکنیم مقاله نکات مهم در مورد بهداشت آلت تناسلی در خانمها رو هم بعد از این مقاله مطالعه بفرمایید.
به نظر میرسد سن نیز فاکتوری مهم باشد. افراد بین 18 تا 24 سال، سریعتر به حس سرخوشی ناشی از ورزش دست پیدا کردند. آنها اثرات اندورفین را در عرض کمتر از هفت دقیقه بعد از شروع ورزش احساس کردند. اما افراد بین 45 تا 54 سال، بعد از 13 دقیقه شروع تمرین، احساس سرخوشی میکردند. ظاهرا شدت تمرین نیز موثر است. دوندهها سریعتر از آنهایی که پیادهروی یا تپهنوردی میکنند، اندورفین ترشح میکنند. پس اگر میخواهید زودتر حس و حال خوبی پیدا کنید، سرعتتان را بالا ببرید! مطالعهای در زمینهی شدت تمرین دریافته است ورزشهای پُرشدت باعث ترشح بیشتر اندورفین شده و بهتر میتوانند حس سرخوشی ایجاد کنند. در این مطالعه، 22 فرد سالم شرکت داشتند؛ مردانی که یک ساعت تمرین پُرشدت اینتروال انجام داده بودند، نسبت به افرادی که شدت تمریناتشان کمتر بوده، اندورفین بیشتری ترشح کرده بودند.
سایر فواید ورزش برای روح و روان
مطالعات انجام شده، فعالیت منظم بدنی را با کاهش ریسک افسردگی مرتبط میدانند. برخی مطالعات نیز نشان دادهاند ورزش کردن از اضطراب کم میکند. ترشح اندورفین همان چیزی است که خاصیت ضدافسردگی دارد، اما ظاهرا سایر هورمونها نیز در این امر نقش دارند. بخش جالب قضیه اینجاست: «مطالعات نشان میدهند ورزش از خیلی از درمانهای رایج دیگر برای افسردگی مفیدتر و موثرتر است که در این میان میتوان درمان شناختی، دارودرمانی و کاردرمانی را برشمرد. ضمنا ورزش یک درمان طبیعی است که هیچ عارضهی جانبی ندارد. ورزش خاصیت ضدالتهابی هم دارد و اعتماد به نفس را هم تقویت میکند.»
یک فایدهی دیگر ورزش هم این است که کیفیت خواب را بالا میبرد. مطالعهای دریافته، افرادی که مرتبا ورزش میکنند و از وضعیت سلامت قلب و تنفسشان در سطح بهتری است، خیلی کمتر ممکن است دچار بیخوابی شوند. تمرین و ورزش از جهات گوناگونی به خواب بهتر کمک میکند که یکی از آنها، کمک به تنظیم ساعت درونی بیولوژیکی بدن است.
در نهایت امیدواریم از این مقاله موارد مثبت و خوبی رو کسب کرده باشید. همچنین اگر در مورد سلامت خود نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با من دکتر سید سعید بهکام، دکتر روانشناس ایرانی در کانادا تماس برقرار بفرمایید.
برای درخواست تماس و مشاوره به صفحهی مشاوره و درمان مراجعه بفرمایید.