بیش از ۱۰ میلیون نوزاد در سراسر جهان از طریق آی وی اف به دنیا میآیند.پژوهشی پیشگام و جدید نشان میدهد یک نفر از هر پنج زن بعد از بارداری با کمک لقاح مصنوعی یا آی وی اف به صورت طبیعی باردار میشود.
من سید سعید بهکام هستم، دکتر سلامت. با من در این مقاله همراه شوید…
اسکای نیوز گزارش میدهد پژوهش دانشگاه کالج لندن (UCL) که در نشریه علمی هیومن ریپروداکشن (Human Reproduction) منتشر شده، تعداد زنانی را که به صورت طبیعی پس از بارداری با فناوری کمک-باروری (ART) صاحب فرزند دوم میشوند، در نظر گرفته است. دکتر آنت توایتس، سرپرست این گروه پژوهشی، گفت: «این یافتهها نشان میدهد که بارداری طیبعی بعد از بارداری با آی وی اف بعید نیست.» «این امر با دیدگاههای رایج زنان و متخصصان بهداشت و آنچه که معمولا در رسانه بیان میشود که این اتفاق را بسیار نادر میداند، در تضاد است.»
«مقالههای مطبوعاتی مکرر زنان و افراد صاحب نام را معرفی میکند… و در بیشتر موارد بارداری طبیعی بعدی آنها را «شگفتانگیز» یا «معجزهوار» توصیف میکنند و برخی آن را موهبتی جهانی میپندارند.» این مطالعه، دادههای ۱۱ مطالعه روی ۵ هزار و ۱۸۰ زن در سراسر جهان – ازجمله یک هزار و ۱۶۰ زن از بریتانیا – را بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۱ تجزیه و تحلیل کرد و به این نتیجه رسید که ۲۰ درصد زنانی که فرزند اول خود را با کمک لقاح مصنوعی باردار شدند، ظرف سه سال بارداری طبیعی را تجربه کردند.
در این مطالعه با ۲۲ زن که پس از درمان ناباروری به صورت طبیعی باردار شده بودند گفتوگوهایی انجام شد. به یکی از آنها گفته شده بود که ذخیره تخمک پایینی دارد و احتمال بارداری طبیعیاش تقریبا صفر است. او حالا دو فرزند سه و چهار ساله دارد. این زن ۴۳ ساله که اهل لندن است، گفت: «برای پسر اولم که در سال ۲۰۱۸ به دنیا آمد، شش بار آی وی اف انجام دادیم. تا زمانی که برای بچه دوم آماده شوم از لوازم پیشگیری از بارداری استفاده می کردم.»
«پزشک عمومی بعد از تولد پسرم توصیه کرد از این ابزار استفاده کنم، اما هردو خندیدیم. با این حال، کاملا غیرمنتظره و به طورطبیعی ۸ ماه بعد دخترمان را باردار شدم.» حتی متخصصان هم این چیزها را اشتباه میگیرند در بین این افراد زن دیگری بود که در ۲۰ سالگی مبتلا به آندومتریوز تشخیص داده شده و به او هشدار داده بودند که بارداریاش به صورت طبیعی تقریبا غیرممکن است.
او گفت: «بعد از تولد فرزند اولم از طریق آی وی اف ، از مشاور آی وی اف پرسیدم آیا بعد از بارداری موفقی که داشتهام امکان دارد که طبیعی باردار شوم؟ او گفت به احتمال یک درصد ممکن است. بنابراین دوباره برای استفاده از آی وی اف برنامهریزی کردیم. اما ماه بعد به طور طبیعی باردار شدم و فرزند دومم را هم به دنیا آوردم.» قدرت باروری بیشتر شرکتکنندگان در این مطالعه کمتر از حد طبیعی بود. تعداد کمی از آنها به دلایل غیرمرتبط با باروری مانند مادر [رحم] جایگزین، تک والد و والد همجنس به استفاده از آی وی اف روی آوردند.
بیش از ۱۰ میلیون نوزاد در سراسر جهان از طریق آی وی اف به دنیا میآیند، با این پژوهش، احتمال بارداری طبیعی افرادی که درمان موفقیتآمیز داشتهاند، مشخص میشود. برای ارائه برآوردهای دقیقتر درباره این پدیده و تجزیه و تحلیل عوامل و روندهای مرتبط در طول زمان، باید مطالعات ملی و مرتبط با دادهها انجام شود تا مشاوره متناسب به زوج هایی که درمان با فناوری کمک-باروری را در نظر دارند، تسهیل شود.
بر اساس گزارش شاخص سازمان بهداشت جهانی، یک نفر از هر شش بزرگسال در سراسر دنیا به ناباروری دچار خواهد شد. ارقام جدید نشان میدهد که درمان باروری اکنون بیش از هر زمان دیگری در دسترس مردم بریتانیا قرار دارد- اما زمان طولانی انتظار که سازمان ملی خدمات سلامت مقصر آن شناخته میشود به این دلیل است که خانوادههای بیشتری به درمان خصوصی و پرداخت هزینه روی بیاورند.
آمادگی برای بارداری؛ مهمترین نکات روحی و روانی که باید بدانید
توصیه های مربوط به آمادگی برای بارداری معمولاً بر جنبه های فیزیکی متمرکز است – دریافت ویتامین های مناسب دوران بارداری، خوردن غذاهای سالم و انجام تمرینات برای آماده سازی بدن. اما در مورد آمادگی روانی برای بارداری چطور؟ آمادگی برای بارداری به چه کاری میگویند؟ چه کارهایی میتوانید انجام دهید تا مطمئن شوید که سلامت روانی شما در دوران بارداری دست نخورده باقی می ماند؟ آیا می توانید در جهت به حداقل رساندن عوارض احتمالی مانند افسردگی پس از زایمان، این راهبردها را دنبال کنید؟
مطالعات منتشر شده در سال ۲۰۱۲ نشان داده اند که سلامت روانی و عاطفی در دوران حاملگی می تواند بر نتایج زایمان و همچنین وضعیت های روانی در طول دوره پس از زایمان تأثیر بگذارد. حتی اگر بارداری سختی داشته باشید یا اگر تجربه شما کاملاً آن چیزی نیست که انتظار داشتید. ، مراحلی وجود دارد که می توانید برای حفظ سلامت ذهنی خود انجام دهید. بیایید نگاهی دقیقتر به روشهای مختلفی بیندازیم که میتواند آمادگی ذهنی برای بارداری به وجود بیاورد. افسردگی بعد از زایمان (PPD) یک مشکل جدی است که تعداد قابل توجهی از تازه مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. در بین زنان، افسردگی علت اصلی بستری شدن در بیمارستان های روانپزشکی است. از آنجایی که PPD می تواند تأثیر عمده ای بر سلامت مادران و نوزادان داشته باشد، یافتن راه هایی برای پیشگیری و درمان این اختلال ضروری است.
آیا اقداماتی وجود دارد که بتوانید قبل از بارداری برای کمک به کاهش احتمال ابتلا انجام دهید؟
درک عوامل خطر مرتبط با PPD ممکن است کمک کند. در حالی که نمی توان پیش بینی کرد که چه کسی مبتلا میشود و چه کسی مبتلا نمیشود، حداقل آگاهی از عوامل خطر آن ممکن است به شما کمک کند تا اولین علائم و نشانشگان را مشاهده کنید. زنانی که در معرض خطر بیشتر ابتلا به PPD هستند عبارتند از:
- کسانی که سابقه افسردگی و اضطراب دارند
- بروز PPD در گذشته
- تعارض زناشویی
- سابقه خانوادگی PPD
- سابقه اخیر رویدادهای استرس زای زندگی مانند عوارض بارداری
- سیستم حمایتی ضعیف
خوشبختانه، محققان دریافته اند که افراد می توانند اقداماتی را برای پیشگیری یا کاهش افسردگی انجام دهند. به عنوان مثال، یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ نشان داد که زنانی که مداخلات روانی-اجتماعی یا روانشناختی دریافت میکنند به میزان قابل توجهی کمتر دچار افسردگی بارداری میشوند. شواهد نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری نیز می تواند در پیشگیری از افسردگی پس از زایمان مفید باشد. آگاهی از عوامل خطر مهم است، اما باید بدانید که هر فردی ممکن است تحت تاثیر افسردگی زایمان قرار گیرد. حتی اگر تجربه قبلی شما در زمینه افسردگی یا اضطراب صفر باشد، باز هم می توانید علائم این بیماری را پس از تولد فرزندتان بروز دهید. به همین دلیل است که آگاهی از این علائم و نشانه ها بسیار مهم است تا در صورت احتمال ابتلا به PPD بتوانید اقدامات مناسب را انجام دهید. افسردگی پس از تولد کودک می تواند از نظر شدت متفاوت باشد، اما برخی از علائمی که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:
- مشکل در تمرکز
- احساس بی کفایتی
- اشک ریختن
- افکار خودکشی
- بی علاقگی به بچه
- اضطراب
- افکار مزاحم
اگر فکر می کنید که علائم PPD یا سایر احساسات مربوط به خود را دارید، حتماً آنها را با روانشناس یا پزشک خود در میان بگذارید. متخصص ممکن است درمانی را توصیه کند که شامل خود مراقبتی، روان درمانی، دارو درمانی، گروه های حمایتی یا ترکیبی از درمان ها باشد. آموزش در مورد افسردگی دانستن علائم، و تشخیص نیاز به تماس با درمانگر می تواند به شما کمک کند آمادگی ذهنی بیشتری برای بچه دار شدن داشته باشید.
منبع: ایندیپندنت فارسی