بیماریهای مربوط به سیستم عصبی شایعترین بیماری در جهان
بررسیهای جدید نشان میدهد که بیماریهای مربوط به سیستم عصبی از میگرن گرفته تا سکته مغزی، پارکینسون و زوال عقل و غیره، شایعترین بیماری در جهان هستند و باعث مرگ ۱۱.۱ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱ شدهاند.
افزایش بیماریهای عصبی در سه دهه گذشته:
بر اساس مطالعهای که به تازگی در مجله تخصصی «Lancet» منتشر شد، تعداد افرادی که با اختلالات سیستم عصبی زندگی میکنند یا بر اثر عوارض ناشی از آن میمیرند، طی سه دهه گذشته بهطور چشمگیری افزایش یافت.
شرایط سیستم عصبی و بار کلی بیماریها:
جیمی اشتاینمتز، نویسنده اصلی این مطالعه از موسسه سنجش و ارزیابی سلامت گفت که نتایج این تحقیق نشان داد که شرایط سیستم عصبی «علت اصلی بار کلی بیماری در جهان» است.

افزایش بیماریهای عصبی به دلیل پیر شدن جمعیت:
اشتاینمتز افزود بیماریهای مربوط به سیستم عصبی طی سه دهه گذشته ۵۹ درصد افزایش یافت که این افزایش عمدتا ناشی از پیر شدن جمعیت و رشد سریع جهان بوده است.
شاخص دالی و بیماریهای قلبی:
شاخص دالی سالهایی از دست دادیم در اثر بیماری، معلولیت یا مرگ زودرس را بیان میکند.
تأثیرات بیماریهای عصبی بر زندگی سالم:
دادههای این مطالعه نشان میدهد که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۴۴۳ میلیون سال زندگی سالم به دلیل اختلالات سیستم عصبی در سراسر جهان از دست رفت که ۱۸ درصد نسبت به سال ۱۹۹۰ افزایش دارد و در این میان سکته مغزی بیشترین سهم را داشت.

عامل اصلی مرگ و میر در جهان:
با این حال موسسه سنجش و ارزیابی سلامت سال گذشته اعلام کرد که بیماریهای قلبی عروقی همچنان عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند.
علل سردرد تنشی:
سردرد تنشی در اثر انقباض عضلات سر و گردن ایجاد میشود و عامل محرک آن بیشتر استرس، اضطراب و تنش است.
نوروپاتی دیابتی و افزایش دیابت:
آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی ناشی از موارد فزاینده دیابت در سالهای اخیر بیشترین رشد را در میان بیماریهای عصبی داشته است.
پیشنهاد ما مطالعه مقاله:
توصیه پزشکان درباره اجابت مزاج روزانه چیست؟

راههای کاهش خطر بیماریهای عصبی و تاثیرات آنها بر رابطه جنسی:
اکثر این بیماریها هیچ درمانی ندارند، اما محققان میگویند، راههایی از جمله کاهش میزان فشار خون بالا، کنترل دیابت و دوری از الکل میتواند خطر ناشی از این بیماریها را کاهش دهد.
بیماریهای مربوط به سیستم عصبی میتوانند تأثیرات قابل توجهی بر رابطه جنسی و سلامت جنسی فرد داشته باشند. این تأثیرات ممکن است به دلیل مشکلاتی در عملکرد فیزیکی، روانی یا ارتباطات عاطفی با شریک جنسی به وجود آیند. در اینجا برخی از مهمترین بیماریهای سیستم عصبی و تأثیرات آنها بر رابطه جنسی آورده شده است:
1. آلزایمر و دمانس
بیماری آلزایمر و دیگر انواع دمانس (زوال عقل) میتوانند به تدریج تواناییهای شناختی، حافظه و حتی مهارتهای اجتماعی فرد را تحت تأثیر قرار دهند. این بیماریها معمولاً باعث کاهش تمایل جنسی، مشکلات در ارتباطات عاطفی و درک روابط جنسی میشوند. در چنین شرایطی، سکستراپی میتواند به افراد و شرکای آنها کمک کند تا درک بهتری از نیازهای جنسی و عاطفی یکدیگر پیدا کنند.
2. مولتیپل اسکلروزیس (MS)
مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری عصبی مزمن است که باعث اختلال در سیگنالهای عصبی میشود. این بیماری میتواند باعث ضعف عضلانی، خستگی، مشکلات حسی و حتی اختلالات جنسی مانند کاهش میل جنسی، ناتوانی در ارگاسم و اختلال در تحریک جنسی شود. سکستراپی میتواند به افراد مبتلا به MS کمک کند تا راههایی برای مدیریت این مشکلات و حفظ زندگی جنسی سالم پیدا کنند.
3. پارکینسون
بیماری پارکینسون به سیستم عصبی مرکزی آسیب میزند و میتواند علائمی مانند لرزش، سفتی عضلات و اختلال در حرکت ایجاد کند. این علائم میتوانند در فعالیتهای جنسی و ارتباطات جنسی اختلال ایجاد کنند. افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است دچار اختلالات جنسی مانند کاهش میل جنسی، مشکلات در برقراری نعوظ (در مردان) یا خشکی واژن (در زنان) شوند. مشاوره جنسی و سکستراپی میتواند در این مواقع به بهبود روابط جنسی و مدیریت مشکلات کمک کند.

4. آسیبهای مغزی (TBI)
آسیبهای مغزی که ناشی از ضربه به سر یا آسیبهای دیگر به مغز هستند، میتوانند تأثیرات شدیدی بر عملکرد جنسی داشته باشند. آسیب به بخشهایی از مغز که به تحریک جنسی و لذت مرتبط هستند، ممکن است به کاهش میل جنسی یا مشکلات در رسیدن به ارگاسم منجر شود. در این موارد، درمان سکستراپی میتواند به بازیابی ارتباطات جنسی و درمان مشکلات جنسی کمک کند.
5. اختلالات اضطرابی و افسردگی
اختلالات اضطرابی و افسردگی معمولاً به عملکرد جنسی آسیب میزنند. این اختلالات میتوانند موجب کاهش تمایل جنسی، اختلال در ارگاسم و مشکلات ارتباطی در روابط جنسی شوند. با توجه به اینکه افسردگی و اضطراب میتوانند تأثیرات منفی بر سیستم عصبی و سطح انرژی فرد بگذارند، درمان سکستراپی و مشاوره جنسی به افراد کمک میکند تا درک بهتری از ارتباط بین مسائل روانی و جنسی خود پیدا کنند.
نقش سکستراپی در این زمینه و پاپمد
سکستراپی، که نوعی مشاوره برای مشکلات جنسی است، میتواند به افراد کمک کند تا با چالشهای جنسی خود که ناشی از بیماریهای عصبی است، مواجه شوند. این نوع درمان میتواند شامل آموزش تکنیکهای خاص برای بهبود ارتباط جنسی، مشاوره عاطفی و روانی، و حتی تمرینات فیزیکی برای بهبود عملکرد جنسی باشد.

جمعبندی:
بیماریهای سیستم عصبی میتوانند تأثیرات زیادی بر رابطه جنسی فرد و کیفیت زندگی جنسی او بگذارند. درمان سکستراپی میتواند به افراد کمک کند تا با این مشکلات کنار بیایند و زندگی جنسی سالمتری داشته باشند. برای افرادی که از بیماریهای عصبی رنج میبرند، درک درست از نیازهای جنسی و ارتباطات عاطفی میتواند به حفظ و بهبود روابط جنسی کمک کند.
به دنبال مشاوره حرفهای برای بهبود مسائل زناشویی و سلامت روان خود هستید؟
تغییر عادات یک موضوع روانی میباشد، برای ترک عادات اشتباه نیاز به راهنمایی و مشاوره دقیق از یک متخصص حرفهای میباشد. اگر به دنبال راههای بیشتر برای بهبود سلامت جسمی، جنسی و روانی خود هستید یا به توصیههای تخصصی نیاز دارید، برای مشاوره با دکتر سعید بهکام، دکتر روانشناس و سکستراپ خوب ایرانی (تهران) و یا در کانادا (تورنتو، ونکوور و ریچموندهیل) تماس برقرار کنید.برای درخواست تماس و مشاوره به صفحهی مشاوره و درمان مراجعه کنید.
منبع: euro news, PubMed